tirsdag d. 20. februar
Aalborg
tirsdag 08:00
6.3 m/s
6.3 m/s08:00
5.5 m/s11:00
2.6 m/s17:00
1.5 m/s23:00
4.4 m/s05:00
4.3 m/s11:00
2.6 m/s17:00
5.4 m/s23:00
-1°5.2 m/s05:00
-1°4.5 m/s11:00
-1°3.1 m/s18:00
3.4 m/s00:00
3.7 m/s06:00
3.8 m/s12:00
4.3 m/s18:00
5.1 m/s00:00
5.4 m/s06:00
3.9 m/s12:00
0.5 m/s18:00
4.7 m/s00:00
7.8 m/s06:00
-1°7.4 m/s12:00
-1°6.9 m/s18:00
-3°7.6 m/s00:00
-5°8.1 m/s06:00
-5°8.3 m/s12:00
-4°11.7 m/s18:00
-4°11.6 m/s00:00
-5°13.5 m/s06:00
-6°12.8 m/s12:00
-6°14.5 m/s18:00
-7°13.8 m/s00:00
-6°11.0 m/s06:00
-5°10.6 m/s12:00
-4°10.1 m/s18:00
-5°6.9 m/s00:00
-5°3.0 m/s06:00
Vejrudsigt fra yr.no, leveret af Meteorologisk institut og NRK

Grøn forretningsmodel skal formes af forskning

Dato: 11-09-2017

Cirkulær økonomi vinder for alvor frem i dansk industri. Hos Aalborg Portland skal et forskningsprojekt bidrage til den fortsatte grønne omstilling ved at tænke bæredygtighed helt ind i forretningsmodellen.

Aalborg Portlands grønne ambitioner løftes konstant i takt med innovation og udvikling af ny viden. Netop derfor har Danmarks eneste cementproducent allieret sig med Aalborg Universitet over de seneste år. Formålet er at lave en række forskningssamarbejder, der skal accelerere den grønne omstilling, som virksomheden indledte tilbage i 1970’erne. Blandt dem, der skal bidrage til Aalborg Portlands videre udvikling, er Yana Ramsheva, som i forbindelse med sin ph.d. på Aalborg Universitet forsker i såkaldte cirkulære forretningsmodeller og industrielle symbioser med Aalborg Portland som case:

- Cirkulære forretningsmodeller handler grundlæggende om bæredygtighed og ressourceeffektivitet, hvori industrielle symbioser fungerer som et virkemiddel. Det indebærer, at man som virksomhed indgår i strategiske partnerskaber med andre organisationer på tværs af industrier og brancher – og i visse tilfælde også med konkurrenter, forklarer Yana Ramsheva og fortsætter:

- Det er nemlig igennem partnerskaber, at såkaldte industrielle symbioser kan opstå, hvor virksomheder begynder at nyttiggøre alternative ressourcer ved at fordele dem mellem hinanden. Vi kender vel alle til den fremstormende kultur med nul-madspild i vores private hjem, og man kan vel godt sige, at dette er industriens bæredygtige pendant til netop den kultur, hvor intet materiale eller restprodukt, der potentielt kan være nyttigt for en anden virksomhed, må gå til spilde.

Erfaren aktør i den cirkulære økonomi

Cirkulære forretningsmodeller forudsætter dermed, at industrivirksomheder indgår i et bæredygtigt forsyningssystem med hinanden – såkaldte industrielle symbioser – hvori den enkelte virksomhed nyttiggør, hvad der for andre virksomheder er et uanvendeligt restprodukt. Tilsvarende videregiver selvsamme virksomhed sit eget restprodukt til nyttiggørelse hos andre, og herved kan ressourceeffektiviteten blive øget markant blandt Danmarks energitunge og ressourcekrævende industrivirksomheder.

Hos Aalborg Portland er man bestemt ikke uerfaren med indtræden i industrielle symbioser og den bagvedliggende udveksling af alternative ressourcer, som udgør en grundsten i den cirkulære økonomi. På fabrikken i Aalborg har man i årevis arbejdet tæt sammen med andre industrier i lokalområdet om en ressourceeffektiv omfordeling af restprodukter. Her oplever Aalborg Portland også, at virksomheder er villige til at betale for at afgive deres restprodukter, eftersom at deponering af affald kan være mere omkostningsfuldt. Dette giver Aalborg Portlands cirkulær forretningsmodel endnu en dimension, hvor bearbejdning af affald til nyttiggørelse i cementproduktionen kan udgøre et rentabelt alternativ til deponi for virksomhedens leverandører. Det er med andre ord et område, der er i konstant udvikling:

- Vi har i mange år haft et stort investeringsfokus på at optimere vores egen produktion til bedre udnyttelse af alternative brændsler og råmaterialer, da det både er fordelagtigt for miljøet og for virksomhedens økonomi. Vi arbejder hele tiden på både at forbedre de eksisterende samarbejdsaftaler, vi har med andre industrier, mens vi samtidig også er på konstant udkig efter nye partnerskaber, som vi kan indgå i til fælles gavn – og det er her, at blandt andre Yana Ramsheva bidrager med en enorm værdiskabende indsigt, udtaler R&D direktør ved Aalborg Portland Jesper Sand Damtoft.

Potentialet afhænger af lokalområdet

Fundamentet til Aalborg Portlands cirkulær forretningsmodel er da også allerede støbt. Blandt eksemplerne på cementvirksomhedens industrielle symbioser er den stadig stigende anvendelse af alternative brændsler, som har erstattet en tilsvarende mængde fossile brændsler og dermed mindsket Aalborg Portlands miljøpåvirkning markant over årene. Her er der tale om restprodukter fra den lokale industri, såsom kød- og benmel samt tørret spildevandsslam fra Aalborg Kommune.

Derudover indgår alternative råmaterialer også i højere og højere grad i selve cementproduktionen, hvilket dermed har substitueret en stor del af anvendelsen af jomfruelige naturressourcer. Det drejer sig blandt andet om genanvendelse af flyveaske fra kraftværker, afsvovlingsgips fra Nordjyllandsværket, sand fra uddybning af Limfjorden ved Hals Barre samt muslingeskaller fra en konsumvirksomhed ved selvsamme fjord. I 2016 anvendte Aalborg Portland da også intet mindre end 600.000 tons alternative brændsler og råmaterialer.

- Det interessante ved cirkulære forretningsmodeller er blandt andet deres lokale og regionale særpræg, da potentialet i denne type forretningsmodel ofte afhænger af de muligheder, der eksisterer i lokalområdet. Aalborg Portland anvender i høj grad omkringliggende industriers restprodukter. Vi arbejder også intenst på at finde flere områder, hvor vi selv kan videregive vores eventuelle restprodukter til nyttiggørelse hos andre. Her er spildvarmen fra cementproduktionen et rigtig godt eksempel, hvor vi leverer overskydende varme fra vores ovne til Aalborg Kommunes Fjernvarmeforsyning. Det er tiltag som dette, der kan gavne økonomien og konkurrenceevnen i det lokale erhvervsliv, siger Yana Ramsheva.

Flere tiltag på vej

Aalborg Portland forsynede herved omkring 23.500 husstande i Aalborg Kommune med varme i 2016. Der er dog stadig flere tiltag på vej fra Aalborg Portland:

- I fremtiden har vi eksempelvis også ambitioner om at levere fjernkøling til det kommende supersygehus i Aalborg Øst, hvor vi vil udnytte vores kridtsøs kolde grundvand. På den måde stiller vi et bæredygtigt alternativ til rådighed for Aalborg Kommune i stedet for et energikrævende elektronisk køleanlæg, forklarer en smilende Yana Ramsheva, der også udtrykker glæde over at få lov til at udfolde sin forskning hos Aalborg Portland:

- Jeg er utrolig taknemmelig over de gode rammer, som Aalborg Portland har stillet til rådighed for mig og min forskning. Jeg oplever en enorm velvillighed over for mine input, og det er enormt inspirerende at arbejde i et sådan miljø, hvor man faktisk forsøger at omsætte ny viden til praksis hver eneste dag, slutter hun.

Yana Ramsheva er fra Bulgarien og kom til Danmark for cirka syv år siden, hvor hun læste sin kandidat i Environmental Management and Sustainability Science på Aalborg Universitet. Hun begyndte sin Ph.d. ved Aalborg Universitet i 2016 efter at have tilbragt knap tre år hos Grundfos som bæredygtighedskonsulent. Yana Ramshevas forskningsprojekt ved Aalborg Portland støttes desuden af organisationen Manufacturing Academy of Denmark (MADE), der sammen med virksomheder, universiteter og GTS-institutter vil udbygge og udvikle den danske industris potentiale gennem forskning, innovation og uddannelse.

 

Skriv en kommentar

Søg

Del

Følg os på Facebook

Tilfældig nyhed

Følg med i det Nordjyske Erhvervsliv på Nordjyskerhverv.dk